Városmajor park fejlesztése

Fejlesztés előtt áll a Városmajor

A Városmajor az egyik legrégebbi, 235 éves közpark Magyarországon, aminek arca sokat változott az elmúlt évszázadok során. Legutóbb 2014-ben esett át látványosabb fejlesztésen, amikor (többek között) futópályával és parkour-eszközökkel bővült a szabadtéri sportkínálat. Igazán nagy, a park teljes területére kiterjedő felújításra ekkor nem volt lehetőség, noha például a zöldfelületek állapota ezt már indokolttá tenné. Érdemes lenne újragondolni a parkba beékelődő, nem közparki funkciók sorsát is. A Fővárosi Önkormányzat szeretné megismerni a park használóinak véleményét, ötleteit és használati szokásait is, hiszen ők ismerik a legjobban a parkot, és a jövőbeli fejlesztés irányait is velük együtt érdemes meghatározni. Az ezen a felületen található kérdőív kitöltésével indulhat meg ez a fontos párbeszéd a város és a városlakók között.

Ez a kérdőív összhangban van a Főváros 2019-ben indított, egész városra kiterjedő kérdőíves felmérésével, amely az un. ZIFFA (Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv) tervezés keretein belül történt. A ZIFFA segített megismerni a Városmajor legfontosabb témáit, így ezekre most már részletesebben, mélyebben tudunk rákérdezni. Ezek közé tartozik a parkba beékelődő Szabadtéri Színpad és a zárt sportlétesítmények kérdése - sokakban merült fel a kérdés, nem lehetne-e ezeket áthelyezni, hogy így a park egységesebbé váljon. Hasonlóan fontos kérdés (még ha kívül is esik a park tényleges területén) a Vérmezővel való összeköttetés kérdése, hiszen egy egybefüggő zöldtengely létrehozása sokkal élhetőbbé tenné a főváros budai oldalát. Ezekre tehát külön is kitér a kérdőív.

Bár a terület nagyrészt a Főváros és a Kerület tulajdonában áll, a fejlesztést most már a Kormány is fontosnak tartja. Tavaly év végi kormányhatározatában a park közhasználat elől elzárt területei arányának csökkentését és zöldfelületének növelését tűzte ki célul, ami alapján - a Kormány alá tartozó Budapest Fejlesztési Központ irányításával - el is indult az előkészítő munka. A kormányhatározat szerint a munkába a Fővárost és a Kerületet is bevonják majd, mielőtt egy tájépítészeti tervpályázatot írnak ki. A Főváros készen áll az ebben való aktív közreműködésre, és az itt elérhető kérdőív segítségével a városlakók véleményét is magával viszi majd az egyeztetésekre.