A Jászai Mari tér közparki fejlesztése

A XIII. Kerületi Önkormányzat a környéken élők és a teret rendszeresen használók igényeinek, javaslatainak figyelembevételével tervezi a Fővárosi Önkormányzatnál kezdeményezni a Jászai Mari téri közpark XIII. kerületi részének felújítását, a park funkciójának újragondolását, a nem rendeltetésszerű használat visszaszorítását.
"
Töltse ki második kérdőívünket is, amely november 25-ig érhető el, ezzel segítve a parkfelújítás előkészítését!

HELY
Budapest XIII., Jászai Mari tér
(10 értékelés)
Értékelem a projektötletet

Kártyaszám:
Születési év:
Másik kártyával szeretnék szavazni
2020/07/06 - 15:09

Én minél több zöldfelületet, néhány egymás felé fordított padot, esetleg egy kültéri ping-pong asztalt és legalább 5-6 normális kerékpártárolót (vázat hozzá lehessen kötni) támogatnék.

Válasz

2020/07/08 - 15:04

Vajon mit akarhatnak ezzel a parkkal is csinálni, ha már kérdeőivet is rittyentettek miatta? Nincs ugyanis vele semmi tennivaló. Jó lenne ez ahogy van, ha a homlessekkel tudnának mit kezdeni. De az meg nem köztösségi tervezés kérdése, hanem szociális. A többi csak kamu.

Válasz

2020/08/12 - 21:17

Ami fakivágással kezdődik és térkövezéssel jár,.... Hát ellenszenvvel viseltetek. Szerintem térfigyelő kamerák és egy karbantartásnál több nem kell.

Válasz

2020/08/17 - 22:53

Abban nagy igazság van, hogy ahhoz, hogy egy közpark élvezhető legyen, meg kell szüntetni a homeless szabadtéri WC jellegét, a hangoskodást, és az állandó koszos-mocskos félrészeg fetrengést a területen, ami gyakran városi galamb etetéssel, és más visszataszító jelenségekkel is kiegészül. Nyilván minél több zöld, és esetleg tavasszal megújuló évelő virágok itt-ott még barátságosabbá tennék a teret. Minél több sűrű növényzettel kellene körbeölelni a területet, ami egyúttal a zajt és a port is szűri egy kicsit.

Válasz

2020/08/28 - 21:39

Azért ide írok, mert a "kis" Szent István Park-ról nics projekt. NEM a nagy, körbekerített, hanem a Csanády utca végénél kezdődő kis park. Aminek MIND A NÉGY SARKA LE VAN ZÁRVA!!!! Ócska dróttal körbekerítették valamikor, így a zöld terület nagy részét SE EMBER, SE ÁLLAT NEM HASZNÁLHATJA!!! EZ NORMÁLIS DOLOG??? Mindenkinek, aki nem játszótéren akar üldögélni, marad a keskeny betonsáv, néhány paddal, a ZÖLD TERÜLET MEG PARLAGON HEVER, BELÉPNI TLOS??? ILYEN LENNE EGY ZÖLD VÁROS??

Válasz

2020/09/23 - 10:28

Re: Sándor Anikó
Azokat a sarki elkerítéseket a helyi pletyka szerint Hajós András felesége indítványozta a kerületvezetésnél évekkel ezelőtt, mert félt a kutyáktól.

Válasz

2020/11/17 - 17:56

A Jászaira nem kell párakapu, az drága és műzsaki ellenőrzész igényel. A Duna közel van, környezetbarátabb megoldás az árnyékot adó növényzet és a napvitorlák. Legyen automata wc, pelenkázó, sok szemetes, kézmosó, ivókút. ÉS a terület éjszakai ellenőrzése fontos az eddigi helyzet ismeretében.

Válasz

2020/11/17 - 17:57

Sajnos a gépelési hibákat nem tudom utólag javítani, elnézést.

Válasz

2020/11/17 - 22:29

Szerintem a minél több zöld felület a lényeg, és a játszótér, a párakapu nyáron nagyon kellemes hűsítést nyújt az embereknek... a bringa tárolók mellé mindenképpen tennék egy pumpát, hogy a bringákat fel lehessen adott esetben fújni... Mindenképpen kellene hely a kutyásoknak is, bár a 3. tervben van integrált kutyák által is látogatható park rész.... ! A lényeg, hogy minden korosztály kellemesen tudja eltölteni itt az idejét, fiatal, idős, kutyával anélkül. Sportolni akar, sportolhasson... stb. Padok, padok és padok! Ja és ami a legfontosabbak egyike, hogy legyen nyilvános wc aminek a tisztántartása is meg legyen oldva! Esetleg még a kisgyerekeseknek pelenkázót is a wc területére lehetne elhelyezni... A park és minden terület körbekerítését semmi képen sem szeretném, bár az éjszakai őrzését kerítés nélkül sem ártana megoldani... az eddig tapasztalatok alapján ez igen csak ajánlott lenne!

Válasz

2020/11/17 - 22:36

Sándor Anikó megjegyzéséhez annyit, hogy a Szt István park úgynevezett kis park részének a Csanády és a Pozsonyi közötti 4 sarkának lezárását tényleg a Hajós családnak köszönhetjük.... nem félt a "kedves" hölgy a kutyáktól egyszerűen nem szerették az állatokat és zavarta őket nyaranta, hogy a kutyások a nagy melegben elég sokáig lent töltötték ezeknek az akkor is elkerített, de mindegyik nyitható részén az idejüket.... és túl hangosnak ítélték a kutya ugatásokat.... ! Ez a lekerítés igaz története... tudom, mert ott sétáltattam akkoriban a kutyámat és egyszer csak egy állítólagos lakóssági bejelentés alapján lezárták őket... ezek voltak a Hajósék... szégyellhetnék magukat!

Válasz

2020/11/17 - 22:55

Fontos még hogy ne csak a park egyik végében legyen szemetes, hanem megfelelő távolságra egymástól , de legyen jó pár! és ivókút sem lenne baj, ha mind a két végében lenne....

Válasz

2020/11/18 - 11:23

Hiányolom a kerékpárút átgondolását, a kerékpáros-gyalogos konfliktusforrások csökkentését

Válasz

2020/11/18 - 11:23

Hiányolom a kerékpárút átgondolását, a kerékpáros-gyalogos konfliktusforrások csökkentését

Válasz

2020/11/26 - 18:29

"Sajnálattal és csalódással láttuk, hogy a Jászai Mari térre készült tervekben figyelmen kívül hagyták jelzésünket a teret megkerülő kerékpárút gyalogos használatából fakadó konfliktusokkal és a B+R kerékpártároló igényével kapcsolatban.

Ismételten kérjük, hogy a tervezés során fordítsanak figyelmet a kerékpárút gyalogos használatának csökkentésére akár a jelenlegi felület kiszélesítésével és gyalogos-kerékpáros elválasztásával, vagy a parkon belüli sétány közvetlenebb, egyenes megközelíthetőségével.

A Bubi állomás megszüntetését nem tartjuk jó ötletnek forgalmas állomás lévén. A Bubi állomás mellett B+R kerékpártároló építése szükséges, hogy többen tudják kerékpárral elérni a Jászai Mari teret, majd innen közösségi közlekedéssel tovább utazni.

A tervekben szereplő funkcióbővítés is további kerékpáros forgalomnövekedéssel fog járni, amit kulturált támaszokkal ki kell tudni szolgálni. A téren meglévő kerékpártámaszok kihasználtsága mutatja a meglévő igényt.

Kérjük a tér komplex és sikeres felújítását célzó javaslataink beépítését a tervekbe."

https://www.facebook.com/mkeszakpest/photos/a.215551055133383/3688456434509477/?type=3&theater&ifg=1

Válasz

2020/11/29 - 00:32

kicsit ambivalens érzéseim vannak ezzel a térmegújítással kapcsolatban. Az előző körbeli válaszokból is az jön le, ami a személyes érzésem is, hogy alapvetően nincs nagyobb baj a tér jelenlegi kialakításával, csak rendben kéne tartani, kéne egy közWC, és a Pozsonyi felé eső részen egyértelműsíteni kéne a gyalogosok és a biciklisek útját. De az nyilván túl kicsi beruházás lenne. Fagyiskocsira, food truckra, rendezvénytérre, szerintem nincs szükség, arra az utca túloldalán van lehetőség. Azt kéne fejleszteni, amiből kevés van a környéken, a zöldfelületet. De kezdésnek elég lenne, ha csak rendben tartanák a meglévő területet.
Az ilyen nagy megújulásoknál pedig pont hosszútávú karbantartással szokott lenni probléma. Szóval nem látom, hogy a tér jelenlegi problémái, hogy fognak megszűnni a felújítás után.

Válasz

2020/12/01 - 03:59

-- a tervek alapján a zöldterület nem nőne érzékelhető mértékben, márpedig mindkét kérdőív azt igazolja, h ez lenne az, amire a parkhasználók leginkább vágynának -- szükséges lenne a beteg fák vizsgálata is, ha kell, a pótlásuk, egységes tájtervezési koncepció alapján, utat engedve a fák egy új generációjának -- vannak megüresedett fahelyek a parkon kívül, pl. a tér sarkában, ott is pótolni lehetne a fákat, nagyra növő, lombos egyedekkel -- a cél az intenzitásnövelés kellene legyen, minél dúsabb, zöldebb háromszintes növényállománnyal

-- a biodiverz évelőágyások kiültetése nagyon jó gondolat, különösen, ha ezt az alsó és a felső rakpart hasonló kiültetései folytatnák és erősítenék meg (az alsón már vannak, a felsőre tervezték) -- fontos lenne egy egységes, harmonizáló zöld-arculati megjelenés megalkotása a városnegyed kevéske zöldterületén, s a biodiverz ágyások a maguk szín-, forma- és textúragazdagságával, intenzitásával és sűrűségével erre nagyon alkalmasak lennének (feltéve, ha megfelelően gondoznák őket)

-- a tervezett burkolattípusoknál lennének igényesebb megoldások is -- sem a térkő, sem a park- és zöldidegen, művi öntött gumi burkolat, sem a seprűzött beton burkolat nem olyan, amit egy világörökségi területen el tudnánk vagy el kívánnánk képzelni

-- a terület viszonylag kicsi, viszont óriási átmenőforgalommal bír, amit most még egy újra visszaszerezni kívánt, megnövekedett célforgalom is kiegészítene, így nem alkalmas arra, hogy elkerített részeket nyújtson kisebb csoportoknak (kutyafuttató, közösségi kert/örökbefogadható ágyások), mégha ilyen területekre nagyon nagy szükség lenne is (máshol)

-- közösségi kert/örökbefogadható ágyások opció kapcsán: bár sokan vágynánk erre, de itt nem igazán tűnik megvalósíthatónak, egyrészt a magas légszennyezettség és a rossz talajminőség miatt, másrészt a nagy területigény, nagy benapozottság igény, elkerített, őrzött, védett, kvázi magánterület igény miatt

-- a különböző funkciókat elkülönítő, szegregáló parktervezési megközelítés (külön játszótér, külön sportpálya, külön kutyafuttató, stb.) helyett itt egy integrált, multifunkcionális, multigenerációs parktípus jegyében lenne érdemes gondolkodni -- az elkülönített terek parkja helyett az integrált park vízióját erősíteném, ahol egy-egy elem, eszköz erejéig minden korosztáy vagy érdeklődés megtalálja a helyét, válaszfalak és kerítések nélkül, egy egységes és közös térben -- a közterületekkel szembeni elvárások manapság gyorsan változnak, s a jövőban akár drasztikusan változhatnak is, felerősítve a 'szabad tér - közösségi tér' funkció iránti igényünket -- a válaszokból is ez jött le, egy ápolt, biztonságos, zöld pihenőparkra vágynának az itt élők, különösebb extrák nélkül, egy zöld park nyújtotta városi természetet és egymás társaságát élvezve

-- a komplex tervezés jegyében érdemes lenne a park biztonságos megközelítésére is gondolni (zebrák a sarkokon, megfelelő esti világítás), a védettebb és a nyitott terek megtervezett dinamikájára, a biciklik vagy rollerek parkolási lehetőségeire (jelenleg folyamatos konfliktus- és balesetforrás a megoldatlan biciklis/gyalogos közelekedés a park mellett) -- mindenképpen kell nyilvános vécé (nem mindegyik koncepcióterven van -- miért?) és nagyon jó gondolat a szemetes konténerek föld alá helyezése -- még több vagy nagyobb térfogatú, "varjúbiztos" fedett szemetes kellene, elsősorban a Pozsonyi út felől (McDonald's és más vendéglátóhelyek, manapság leginkább elvitelre!) -- szükséges a közterület-felügyeletek és a rendőrség együttműködésének a koordinálása a XIII. és V. kerület, ill. a főváros között a terület közbiztonsága és drogmentesítése érdekében

Válasz

2020/12/01 - 12:06

ez eredetileg egy rendesn megszerkesztett és tördelt szöveg volt... de talán így is érthető

Válasz

2021/01/06 - 09:09

Kevesebb térkő jó lenne. Meg azért ez egy elég szmogos tér. Jó lenne ha kevesebb lenne az autó.

Válasz

2022/04/19 - 13:12

PARKŐR. Jó lenne végre bevezetni. Legnagyobb gond, hogy bármit megcsinálnak, nem telik el egy év és már leamortizálják. Nézzék meg a margitszigettel szembeni rakpartot. Katasztrófa komolyan. Hányadék, okádék, gél méteres gazzal. Tényleg nem lehet rendben tartani valamit, ha már egyszer százmilliókból megcsinálják???
A jászaival alapvetően semmi gond nem lenne. Korszerűsíteni kell (új padok, szemetesek stb), és utána RENDBEN TARTANI. Ez alatt a homlessek elzavarását is értem, mert egyszerűen felháborító, hogy az ember végigmegy a parkon és a hugyszag terjeng. Tényleg nem látják ezt azok, akiknek ez a feladata???
És köszönöm, de egy 250. játszótér nem kell már. 500 méteres körben van kb 20. Nem tudom, aki ilyet beír az mit gondol. Nem tud 200 métert gyalogolni?

Válasz