Hogyan lehetne jobb a Horváth-kert?

A Horváth-kert fontos láncszeme az egykor nyitott Ördög-árok mentén húzódó budai parktengelynek, hiszen ez a park köti össze a Tabánt és a Vérmezőt. A Fővárosi Önkormányzat fontos feladatának tartja, hogy ezt a zöld tengely minden pontján erősítse, ezért a parkhasználók segítségével keresi a választ a kérdésre:
"
Hogyan lehetne még jobb a Horváth-kert?

Az itt elérhető kérdőív segít megteremteni a párbeszéd alapját a szakértők, a döntéshozók és a városlakók között, hogy ezáltal Budapest a megalapozott fejlesztések városa lehessen.

A kérdőív kitöltésének nincs előre megadott határideje, de az első részletes riportot a május 15-i állapot alapján fogjuk elkészíteni a Fővárosi Önkormányzat számára. Kitölteni ezután is lehet, így - értelem szerint - az automata eredményösszesítés is folyamatosan frissül.

HELY
Budapest, Budapest, Unnamed Road, 1013 Magyarország
(16 értékelés)
Értékelem a projektötletet
12 hónapja
Jobb lenne, ha a zöld sáv jelzésnek nem a füves területen kellene átvágnia. Meg kellene teremteni a zavartalan gyalogos és kerékpáros összeköttetést a Vérmezővel.

12 hónapja
A kertet két oldalról fojtogatja az állandó forgalom, autó-busz-villamos, napközben egymás hangját se hallani a zajban - a forgalmat lassítani/korlátozni, a zajt csökkenteni kell! A gyalogosok itt-ott félemetesen közel kényszerülnek az Attila út forgalmához - biztonságos távolságot és/vagy sebesség-korlátozást a Petőfihez! A funkció nélküli épített környezet (pavilon az egykori színkör helyén) visszazöldítése vagy funkcióval felruházása sokat dobna a Krisztina térhez közeli oldalon. A Horvát Kert a DK-i végén az X-kereszteződéssel el van vágva a további zöldterületektől - a Krisztina körút és az Attila út forgalmát egymás mellé terelve lehetne nagyobb, összefüggő zöldteret nyitni a gyalogosok, biciklisek számára. Az É-i oldalon a Pauler utca zöldítésével lehetne “összenyitni” a Vérmezővel.

12 hónapja
Tisztelt Tervezők! A Horváth-kertben található játszótér megérett egy alapos felújításra. Esetleg további játékokkal a területét is bővíteni lehetne. Pont a játszótérnél van a park leginkább lejtős része, ide lehetne különféle csúszdákat telepíteni, úgy mint, ahogy a Gellérthegyen is csinálták. Jó lenne, ha a játszótér mellé telepítenének egy nyilvános (akár automata) illemhelyet is. Jelenleg a játszótéren tartozkódok csak a Márai Könyvtárba vagy a környékbeli vendéglátóipari egységekbe tudnak bekéredzkedni, ha a mosdót szeretnék használni. A park járdái töredezettek, sok helyen négyzet alakú betonlapokból vannak kirakva. Ezeken kisgyerekkel, babakocsival közlekedni nehéz, balesetveszélyes. A pavilon alatti illemhely üzemeltetését bízzák profikra, ne a pavilon üzemeltetőjének dolga legyen. Egyetértek azzal, hogy a park két oldalán futó forgalom miatt szinte állandóan nagy a zaj. Nem tudom, hogyan lehetne ezt csökkenteni, mert a kerület két kiemelkedően forgalmas útvonala halad itt, de tényleg jó lenne erre valami megoldást találni, mert akkor a park is megtelne élettel. Jelenleg leginkább csak közlekedő útvonalként funkcionál illetve a játszóteret használják, de a többség azt is csak azért, mert épp nincs idejük, kedvük elmenni a Vérmezőre. .

12 hónapja
A parkok közösségi tervezéssel történő átalakításának első lépése lehetne közösen megkeresni a park identitását a park történetének ismeretében. Itt ez a Horváth család és a1937-ig itt állt a Budai Nyári Színkör, de később ez több réteggel bővült. A park eredeti terveit Räde Károly készítette, az ő szakértelmét dicséri a gondos növényválasztás. A Rade féle terven látható, hogy az 1928-ban is forgalmas utak mellett cserje védelmet is alkalmazott. Itt látható az alaprajz https://zoldkalauz.hu/horvath-kert Az Alagút utca felöli szökőkutas parkrész kortárs kerttörténeti jelentőségű, Dalányi László tervezte, most is jó állapotban van, bár kissé átalakítva az eredeti tervet, mert a burkolatot 1998 óta átszeli a kerékpárút. Két zeneszerző,Haydn és Chopin szobra is a park szélén áll, a déli oldalon újabb szobor Szent János található. a játszótér közelében utalva arra, hogy ez a rész Szent János tér volt – ezek is az identitás részei. Kapcsolódik a térhez Márai Sándor emléke is A park Alagút utcai oldalát átalakították, a régi rézsűbe rejtett WC helyett új pavilon épült Déryné 2010-ben felállított szobrával. A pavilont több hasznosítási próbálkozás ellenére kevesen használják, ehhez képest elég nagy. Az már ízlés dolga, hogy anyaghasználatán, színein is lehetne gondolkozni – azon is, hogy a közeli patinás cukrászda neve mennyire határozza meg az identitást. A parkon belüli intimebb pihenő terek növelése, növényekkel való védelme megfontolandó (a környéken 60 % feletti az idősek aránya). Kiemelten fontos az egyre melegebb nyarak miatt az automata öntözés az ilyen méretű parkban, így kialakulhat az oázis hatás, a minőségibb parkhasználat az így lehetséges intenzív parkfenntartásnak köszönhetően.

12 hónapja
A rendkívüli forgalom miatt inkább a zöldítést szorgalmaznám. Egy növényekben gazdag oázis a szmog és a zaj okozta stresszt ellensúlyozná. A játszóteret valóban karban kell tartani, de a bővítésével nem értek egyet. Túl sok minden épül be mostanában a Naphegyen és a városban, alig marad önmagért szép, zöld terület. Kényszeresen funkciót adnak minden négyzetcentinek, ahol leginkább fém és műanyag monstrumokon lehet tornázni vagy játszani. A pavilon, mivel ott van, működhetne közösségi térként, mely köré lassan egy hangulatos, kávézóktól, galériáktól színes negyed is kialakulhat.

12 hónapja
A Horváth-kert amióta ismerem, egyre csak beépül. A Haydn-szobor volt az első, a támfalas karéjjal, aztán jött a villamosmegálló sarkán az egyre bonyolultabb és költségesebb pavilonok sora. Lett azután a sakkasztalok sora, a játszótér bővítése. Ma már alig van zöld - szomorú. Öntözni kéne, dúsítani a füvet, a bokrokat

12 hónapja
Én full leszedném a bringás funkciót a járdákról és a parkból. Haladjanak irányhelyesen az úton - biztonségosan elválasztva a gépkocsiktól. A park pedig legyen a gyalog közlekedő, pihenni, analogni, futkorászni vágyóké. A Krisztina krt - Alagút utca sarki üvegbódét pedig el kell bontani. Évek óta cserélődő, bezáró, vegetáló vállalkozások temetője. Kipróbálták, nem jött be. Dózer!

12 hónapja
A parkban időzve az autósforgalom zaja és látványa zavaró számomra. További ülőhelyek kialakítását is javaslom. Még több intimitás, még több növény.

12 hónapja
Hosszú, keskeny, zöldfelület kétoldalt erősen terhelt közúti közlekedéssel, emiatt erős a vizuális és a zajterhelés. Javaslatom: 1. Az Attila út kerüljön egyirányúsításra Észak felé, megtartva a 2 nyomsávot. Észak felöl csak azok a gépjárművek hajthassanak be, amelyek célpontja az Alagút utcáig található, illetve az alagútba kívánnak behajtani. 2. A Krisztina krt. kerüljön egyirányúsításra az Alagút utcától Dél felé.3. A Krisztina krt. villamosjáratát meg kellene szüntetni, helyette -az új forgalmi rendnek megfelelően- elektromos buszokat kellene beiktatni. A javaslattal elérhető eredmények. 1. A Horváth-kert déli része alatti közúti átlós kereszteződés megszüntethető. 2. A villamos laállításával a pályatest területe hasznosítható, valamint a zöldfelületbe történő beágyazása kiiktatható. 3. A Horváth-kert zöldfelülete a déli irányba, valamint a megszűnő forgalmi sávok és villamos pályatestek miett növelhető, mintegy 50-80 %-kal. 4. A kerékpárút részére adódik új nyomvonal. 5. Az útak oldalán 1,5-2 méter magas zöldsáv telepítésével a forgalom mozgási és zajterhelési károsítása csökkenthető. 6. A déli irányba megnövelt züldfelület (lakótömbig) lehetőséget biztosít - egy gyalogos felüljárón keresztül- a balesetmentes, nyogodt kapcsolat kialakítására a Tabánnal. zöldfelülete 50-80 %-kal megnövelhető

12 hónapja
A legfontosabb a forgalomcsillapítás - az Attila úton a sebesség csökkentendő, ha sikerül végre lezárni a Lánchidat, akkor a Mészáros utca megoldódik. A Krisztina körúton pedig érdemes lenne megfontosni, hogy a Dériné és a templom közötti rész legyen sétáló, vagy forgalomcsillapított. Ez megintcsak csökkentené a zajterhelést. Az attila út felúőli oldalon kellenének bokrok, hogy visszafoig

11 hónapja
A pavilont ha ennyire sikertelen a piaci alapú hasznosítás, akkor közösségi funkcióval kellene felruházni. Az összezsugorodott Attila úti Önkormányzati iroda akár ide is elférne vagy inkább a Bem6 Kultúrháznak lehetne foglalkozási helyszíne.Már megszoktam, de teljesen érthetetlen volt az az óriási falszakasz a Haydn szobornál, lehet az Ördög-árok miatt van funkciója is, ha nincs akkor fölösleges a zöld térbe.