Átalakul a Bakáts tér!

Bemutatjuk a Bakáts téri projektet


Címszavakban

  • 2016-ban a Ferencvárosi Önkormányzat 250 millió forintot nyert a Bakáts tér felújítására. 2021 végéig kell megvalósítani a beruházást.
  • Megújulnak a zöldfelületek, a burkolatok, az utcabútorok.
  • Gyalogosbarát tér: az autóforgalom csak a tér hosszabbik oldalain maradna meg, a keresztforgalom megszűnne. A templom előtti és mögötti területeket így teljesen a sétálók vehetik birtokba.
  • A Bakáts utca sétálóutcává válik a Bakáts tér és a Lónyay utca között.
  • Az önkormányzati vezetés a környékbeliekkel közösen szeretné eldönteni, hogy milyen új funkciót kapjon a templom előtt létrejövő új tér.
  • A fenti képre kattintva megnyílik a galéria, ahol a terv különböző nézetei böngészhetők.

A pályázat

Ferencváros Önkormányzata a “Bakáts projekt”-tel indult a Fővárosi Önkormányzat által 2016-ban kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton. A végül 250 millió forintos támogatást elnyert fejlesztés célja az volt, hogy a tér komplex megújításával és közlekedési rendszerének átstrukturálásával a Belső-Ferencváros méltó, modern de a hagyományait tisztelő új főteret kapjon. A támogatás mellett a kerületi önkormányzatnak jelentős önrészt is biztosítania kell a projekt megvalósításához: a nyertes pályázat összköltsége 800 millió forint. A megvalósítás végső határideje 2021 vége.
A pályázat beadásakor az önkormányzat már számolt az Assisi Szent Ferenc templom és a templomkert felújításának lehetőségével, ami 2019-ben (állami forrásból) meg is történt.
A 2019-es választások után az új összetételű önkormányzat és a kerületi vezetés a projekt folytatása mellett döntött, ám azt is kinyilvánította, hogy a tervek véglegesítésébe szeretné bevonni a kerületiek közösségét is. A pályázatból eredő határidők betarthatósága miatt arra sajnos nincs lehetőség, hogy az egyszer már lezárt tervezési folyamat előlről kezdődjön. Ezért a legtöbb vitát kiváltott központi rész, vagyis a templom előtti dísztér funkcióinak újragondolása kezdődhet most meg.

Az elkészült tervek

Az önkormányzat megbízása alapján a terveket a Garten Studio Kft. tájépítészei készítették el. A fenti képre kattintva megnyílik a galéria, ahol a terv különböző nézetei böngészhetők, amihez az alábbi leírás nyújt magyarázatot.

Az önkormányzat tervezési programja a tér funkcióját a következőképpen határozza meg: a Bakáts tér elsődleges funkciója rendezvénytér, kulturális és szakrális tartalommal. Ennek kijelölt helyszíne a templom előtti dísztér. Másodlagos funkciója két oldalán a közlekedés és a parkolás marad.
Az átalakulás alapja és önmagában is egyik leglátványosabb eleme a tér közlekedési rendjének megváltozása.
BakC3A1ts_forgalmi_rend
Az autóforgalom a jövőben a tér két hosszabbik oldalára korlátozódik, vagyis a téren - amely kettévágná a Ráday utcát - nem lehet keresztülhajtani. Kocsival két módon lehetséges áthaladni a Bakáts téren:
  • Egyrészt a Ráday utcán a Kálvin tér felől érkezve. Ekkor az autós a térre beérve csakis balra kanyarodhat, és a templom mellett továbbhaladva megint csak balra kanyarodva, a Knézich utcán hagyhatja maga mögött a teret.
  • Másrészt a Ráday utca másik felén a Boráros tér felől közeledve a térre beérve csakis jobbra lehet kanyarodni, majd a templom mellett végighajtva ismét csak jobbra kanyarodva, a Tompa utcán lehet a Ferenc körutat elérni.
  • A Bakáts utca, amelyet a tervek szerint szintén érint a fejlesztés, a forgalom elől elzárt utcává válna a Lónyay utca és Ráday utca között.
Így tehát a templom előtt és a templom mögött is olyan területek jönnek létre, amelyeken nem járnak autók, és így birtokba vehetik őket az emberek. Most nézzük meg, mit is találnak a megváltozott téren.
Bakats_ter_felirattal_tablaval
A templom mögötti részen pihenő- és találkozótér jön létre, megnövelt zöldfelületekkel. Az iskola felőli oldalra fiatalos utcabútorok, biciklitáróló és ivókút (kutyaitatóval ellátva) kerül. A másik oldal felé továbbsétálva padokat, sakkasztalokat és növénykazettákat találunk, a Tompa utcánál pedig az ide áthelyezett BUBI kerékpárállomás helyezkedik majd el.
A templom oldalában (a templomkerten kívül) egy keskeny zöldsáv után - az utca mindkét oldalán - a parkolók következnek, valamelyest kiszolgálva a lakóépületek és a környező intézmények által támasztott parkolási igényt. A járdafelületek is megújulnak, és az új kialakítás sokkal kedvezőbb helyszínt jelent a helyi szolgáltatások, vendéglátók számára, így várhatóan ezek a részek is megtelnek majd élettel.
A templom előtti rész kitágul és valódi térré válik, hiszen sem parkoló, sem keresztülhaladó autók nem foglalják el a helyet. Mivel tájépítészeti szempontból a tér formailag az Ybl Miklós által tervezett templomhoz tartozik, ezért a tervezők burkolatában, térelemeiben a műemléképülethez alkalmazkodtak. A tervezési programnak megfelelően egy olyan burkolt tér tervei készültek el, amely egységes felületével rendezvények, kitelepülések számára biztosít ideális helyszínt. A korábban közzétett tervekben egy szökőkút létrehozása is szerepelt, ám ez a rendkívül jelentős költségvonzat miatt nem tud megvalósulni.
A terv tartalmazza a Bakáts utca sétálóutcává alakítását egészen a Lónyay utcáig, így ha erre a projekt pénzügyi keretei lehetőséget adnak, ezt a részt is megújuló burkolatok, növénykazetták, utcabútorok jellemzik majd.

A mostani tervmódosítás

Az önkormányzat új vezetése szeretné, ha a fejlesztés egyik legfontosabb részéről, vagyis a templom előtti terület kialakításáról a majdani használókkal egyeztetve születne döntés. Tekintettel a vírushelyzetre, a szükséges párbeszédet a kozossegitervezes.hu felületén indítja meg az önkormányzat. 
Ahogy az fentebb bemutatásra került, az eredeti terv egy rendezvényekre, nagyobb összejövetelekre alkalmas, napos dísztér formájában újítaná meg a területnek ezt a részét, akadálytalan rálátással hangsúlyozva ki a műemlék templomépület tömegét.
A mostani közös gondolkodás célja az, hogy kiderüljön, funkciójában és kialakításában szükség van-e módosításokra a korábbi tervekhez képest. Noha a lehetőségek nem korlátlanok, hiszen a föld alatt található közművek miatt például a parkosítás nem valósítható meg, de azért a rendelkezésre álló keretek között is sokat lehet formálni a terveken. (Az alábbi részleten pirossal látható a közművek által elfoglalt terület, zölddel pedig azok a részek, ahol nem futnak közművek.)
BAKATS_kozmu

Legyen partnere az önkormányzatnak, töltse ki a kérdőívet, szóljon hozzá a tervezéshez, hogy a Bakáts tér környéke a legjobb irányba fejlődhessen!