Déli Körvasút környezetrendezése

Zöld folyosó a Dunára – Igényfelmérés a Déli Körvasút környezetrendezése kapcsán

A Déli Körvasút bővítése nemcsak az egyik legnagyobb, de az egyik legösszetettebb vasúti beruházás is, melyre Budapesten az elmúlt 100 évben sor került. A vasút bővítése az elővárosi forgalom fenntartható fejlesztése érdekében elkerülhetetlen, de a nyomvonal lakott területekhez közel halad, és a beruházás következtében ezek a területek átalakulnak. A Budapest Fejlesztési Központ célja, hogy a Déli Körvasút fejlesztésével ne csak a vasúti közlekedés váljon vonzóbbá az elővárosokból ingázók és a városon belül közlekedők számára, hanem - a XI. kerületi Önkormányzattal és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel szorosan együttműködve szorosan együttműködve - egy olyan átfogó városi fejlesztés valósuljon meg, melynek során a teljes környező terület is megújulhat a Budaörsi úttól a Dunáig. A cél, hogy ez a vasút mentén érintett közterületi sáv egy olyan kerékpáros-gyalogos zöldfolyosóvá váljon, amely végig rendezett, fásított, parkosított környezetben halad, a park funkcióit pedig a lakossági igények alapján alakítsuk ki.

Ennek a közterületi sávnak jelentős része évtizedek óta közlekedésfejlesztési területként szerepel a különböző szabályozási tervekben. A nagy közútfejlesztési beruházások végül elkerülték ezt a környéket, a vasút bővítése pedig ezidáig váratott magára, így ez a sáv eddig beépítetlenül, kvázi zöldövezetként funkcionált. Most, hogy a vasútfejlesztés miatt a terület egy kisebb részét fel kell használni, különös figyelemmel kell lenni a környező házak lakóira, és az általuk megszokott zöld környezetet a beruházást követően is a lehető legnagyobb mértékben, legjobb minőségben szükséges biztosítani. 

A beruházás legérzékenyebben a Hamzsabégi parkot, a Hamzsabégi, Sárbogárdi és Dombóvári utak környékén lakókat érinti. Ezért fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk bevonni őket a terület újratervezésébe, és minél megfelelőbb, célzottabb tájékoztatást kaphassanak az őket érintő fejleményekről. Tisztelettel kérjük, és köszönjük konstruktív együttműködésüket ebben a folyamatban!

A közösségi részvételi tervezés első lépéseként indítjuk ezt a kérdőívet, melyet további akciók követnek majd.

A kérdőív tematikusan két nagyobb részből áll: először a tervezett környezetrendezésre vonatkozóan teszünk fel kérdéseket, összesen 5 nagyobb szakaszra, tematikus egységre bontva a teljes érintett területet. Ezek a szakaszok a következők:
  1. A Hamzsabégi út Budaörsi út és Bartók Béla út közötti szakasza;
  2. A Bartók Béla út – Karolina út – Tétényi úti csomópont;
  3. A Hamzsabégi út Bartók Béla út és Budafoki/Bogdánfy út közé eső szakasza;
  4. A Sárbogárdi út és Dombóvári út Tétényi út- Budafoki út közötti szakasza, illetve a Csonka János tér;
  5. A Neumann János utca, illetve a Nádorkert környéke a Kopaszi-gátig;     

h_attekinto_uj

A kérdőív második nagyobb egysége a tájékoztatási csatornák, közösségi részvétel formáinak kialakítása kapcsán méri fel az érintett lakosság igényeit.
A kérdőív kitöltése anonim módon történik, a válaszadás önkéntes. A kérdőív kitöltésével Ön hozzájárul adatai kezeléséhez az adatkezelési szabályzatban foglaltak szerint.

A kérdések megválaszolása nagyjából 20 percet vesz igénybe. 

A kérdőívhez kapcsolódó fejlesztésről bővebb információkat olvashat a www.delikorvasut.hu  oldalon, az igényfelmérés eredményei feldolgozást és értékelést követően szintén ezen az oldalon lesznek elérhetők.